Historia biegu na orientację

Kolebką biegu na orientację jest Skandynawia. Pierwsze zawody w tej dyscyplinie odbyły się 13 maja 1897 roku w Norwegii (Bergen). W 1903 roku, w Szwecji rozegrano pierwsze zawody na dystansie klasycznym (trasa miała długość aż 20km!). Gwałtowny rozwój biegu na orientację następuje po I wojnie światowej. Już w zawodach rozegranych w Szwecji w roku 1919 wystartowało 220 zawodników. W 1932 roku odbyły się pierwsze międzynarodowe zawody pomiędzy Norwegią i Szwecją - już rok później orienteering trafił do Szwajcarii. Lata pięćdziesiąte to rozwój biegu na orientację w krajach środkowej Europy: NRD, Węgry, Czechosłowacja i Jugosławia.W maju 1961 roku, w Danii powołano do życia Międzynarodową Federację Biegu na Orientację (International Orienteering Federation - I.O.F). Prezydium Federacji przydzieliło organizację I Mistrzostw Europy w roku 1962 Norwegii. W roku 1965, w Bułgarii, ustalono wspólne przepisy międzynarodowe. Podjęto też decyzję o rozgrywaniu zamiast Mistrzostw Europy - Mistrzostw Świata. Finlandia to gospodarz pierwszych M.Ś. z 1966 roku. Pierwsi mistrzowie to : Ulla Lindkvist (Szwecja) - wśród kobiet oraz Age Hadler (Norwegia) wśród mężczyzn. Rok później na zjeździe w Insbrucku (Austria) przynależność do IOF-u wyraziła Polska. W roku 1970 nasz kraj debiutuje w Mistrzostwach Świata, które rozegrane zostały w NRD. W roku 1978, podczas Sesji MKOL, która odbywała się w Pradze, biegi na orientację uznano za dyscyplinę olimpijską.Orientacja Sportowa

W Polsce bieg na orientację rozwija się z początku dzięki Polskiemu Towarzystwu Turystyczno-Krajoznawczemu (PTTK). Następnie trud popularyzacji i dalszego rozwoju bierze na swoje barki Podkomisja Imprez na Orientację pod przewodnictwem dra Bronisława Turonia, a później Komisja Imprez na Orientację pod przewodnictwem ppłka Henryka Bednarka. Decyzją Przewodniczącego GKKFiT z dnia 22 listopada 1977 roku bieg na orientację trafia wreszcie pod pieczę sportowej organizacji - Zrzeszenia Sportowego Spółdzielczości Pracy „Start”. 22 lutego 1978 r. powołana zostaje Centralna Komisja Imprez na Orientację, której przewodniczy znany działacz olsztyński Jan Bojarski. Rozwój dyscypliny, coraz silniej zarysowujące się realia sportu wyczynowego, wszystko to sprawia, że na mocy zarządzenia nr 5 Przewodniczącego Głównego Komitetu Kultury Fizycznej i Sportu z dnia 9 marca 1982 r. rola wiodąca przekazana zostaje w gestię Polskiego Związku Lekkiej Atletyki. Następuje zmiana nazwy Komisji na Centralną Komisję Biegu na Orientację, której - po rezygnacji prezesa Bojarskiego - w okresie od 6 maja 1982 r. do 15 sierpnia 1984 r. Przewodniczył ppłk Adam Śliwakowski. Kolejnym przewodniczącym CKBnO, aż do końca jej istnienia przy Polskim Związku Lekkiej Atletyki, był dr Otton Pieszewicz. 28 czerwca 1989 r. doszło wreszcie w Warszawie do zjazdu założycielskiego związku. Grupa inicjatywna klubów polskich doprowadziła do zwołania I Walnego Zjazdu w dniach 8-9 września 1989 r. w Gdyni, gdzie też powołano do życia Polski Związek Biegu na Orientację. W 1990 roku Polsce przyznano organizację I edycji Pucharu Świata, a cztery lata później Mistrzostw Świata Juniorów. Od roku 1986, co dwa lata, organizowany jest Puchar Świata, a od roku 1990 - Mistrzostwa Świata Juniorów, w których Polska uczestniczy od samego początku.Orientacja Sportowa

Pierwszym prezesem Polskiego Związku Biegu na Orientację został płk Mieczysław Skrzypek, by następnie na II Nadzwyczajnym Zjeździe w Warszawie (2 marca 1991 r.) przekazać przewodnictwo w ręce Konrada Janowskiego. Nadzwyczajny Zjazd Delegatów PZBnO odbył się w dniach 14-15 grudnia 1996 r. w Otwocku-Świdrze i dokonał jedynie uzupełnień w składzie Zarządu zachowując przewodnictwo prezesa Janowskiego. Zjazd w grudniu 2001 roku również powierzył funkcję Prezesa Zarządu p. K. Janowskiemu. Jego następcą był Tadeusz Patejko, a od roku 2012 nowy Zarząd działa z Jerzym Antonowiczem na czele.

Ze względu na znaczny rozwój sekcji orientacji rowerowej i narciarskiej, w 2007 roku Polski Związek Biegu na Orientację zmienił nazwę na Polski Związek Orientacji Sportowej.

Najbardziej zasłużonym działaczem dla rozwoju orientacji sportowej w Polsce był Andrzej Pasionek, który latach 1973-1976 był członkiem Komisji przy PTTK, a następnie działaczem i pracownikiem kolejnych organów zajmujących się biegiem na orientację.

Obecnie IOF zrzesza 79 państw członkowskich na 6 kontynentach, a w samej Szwecji liczba zarejestrowanych zawodników przekroczyła już 200 tysięcy.

Do największych zawodów w Biegu na Orientację należy zaliczyć O-ringen (rekordowo 25000 uczestników), Tiomile, Jukolę

źródło: zielonysport.pl

Kontakt